sâmbătă, februarie 12, 2011

O poveste americana

A murit zilele acestea Jean Paul Getty, unul din cei 14 nepoti ai celebrului primului miliardar american din toate timpurile, creatorul Getty Oil si a celebrei Getty Foundation. Acest Jean Paul III are o poveste foarte interesanta: la virsta de 16 ani este rapit, in Italia, iar bunicul sau refuza!!! initial sa-i plateasca recompensa. De-abia dupa ce familia primeste in plic urechea taiata a copilului si suma ceruta scade dramatic, bunicul iubitor ii imprumuta tatalui echivalentul astazi a 2,2 milioane de euro, fixind o dobinda considerabila si rate de ramburs. Copilul este eliberat dar ramine marcat pe viata: dupa ce se casatoreste la 18 ani si are la rindu-i un copil, acel  Balthasar Getty pe care il vedem azi pe ecrane, ca actor, JPG III se drogheaza si bea, drept care face un Avc la 25 de ani si ramine complet paralizat, pina azi! ( a murit pe 5 februarie la 55 de ani)
Nici tatal lui, Paul Getty, nu e scutit de droguri, alcool, detox, morti prin overdose in familie, asta dupa ce fusese obligat sa lucreze la pompa de benzina in adolescenta. Vieti grele, averi uriase, colectii de arta faimoase. De unde pleaca toate acestea, de la primul Getty, George, care, la inceputul veacului XX ii da fiului doar citeva sute de mii din milioanele pe care le cistigase din aurul negru, ambitionindu-l astfel se devina cine a devenit dar facindu-l sa-si urasca la rindul lui copiii si nepotii? Sa fie adevarata povara traumei din copilarie?
Cine stie? Povestea e tipic americana, adevarata 100 la suta.
Asteptam filmul.
paralizat
acesta este jpgettyIII dupa ce a fost eliberat
fiul lui, actor destul de cunoscut, mai ales in roluri de bad guy
Creatorul

PS. Am citit intre timp povestea bunicului, a lui Jean Paul Getty, cel care in 1916 avea deja un milion de dolari si a declarat ca se retrage din afaceri, ca ii sint de ajuns! Bine, nu a facut-o, investind masiv in petrolul din Orient! A fost casatorit de 5 ori, o data chiar usor bigam. Se spune ca la conacul lui din Anglia avea instalata o cabina telefonica cu fise, pentru ca platea prea mult de pe urma convorbirilor invitatilor. Haha.
PSPS. Oare era evreu? voi ce credeti?:))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu